ZIJN ALLE DRAKEN HETZELFDE? Meervoudige Intelligenties in de praktijk

Tijdens een presentatie in december voor het advanced program van COCD gaf ik een introductie over de meerwaarde van Meervoudige Intelligenties.

Via Linkedin kwamen vele stimulerende reacties binnen, waarvan een van de voorzitter van het COCD, Branko Broekman.
“Hoe bestudeer je meervoudige intelligenties via de legende van Joris en de draak? Frits Schoeren heeft het openlucht spektakel uit Beesel – meer dan 400 vrijwilligers en 15.000 toeschouwers- als casus genomen om te ontrafelen HOE je intelligent bent.
Fantastische presentatie tijdens het 1e blok van COCD’s Advanced Program.”
Dank voor dit compliment, Branko.

Interessant was de vraag van een lezer die de aandacht richtte op de draak als metafoor: ‘zijn alle draken hetzelfde?’ Het antwoord is nee! De draak in de genoemde legende symboliseert het kwade dat door het goede (Sint Joris) bestreden wordt. De Chinese draak daarentegen is het symbool van  geluk en voorspoed. Laat dit nu de draak zijn die ik graag in dit nieuwe jaar nog vaker zou willen ontmoeten. Niet dat geluk en voorspoed mij niet ten deel valt, maar ik geloof in de mogelijkheden van het eigen positieve functioneren om de kleine boze draken in mij aan te pakken.

Meervoudige Intelligentie is meer dan het benoemen van de 8 intelligenties die Howard Gardner definieerde. In de jaren na mijn studie ontdekte ik dat ik de dingen waarin ik excelleerde gebruikte om mijn mindere begaafdheid op andere gebieden te compenseren. Ik leerde dat ik meer kon bereiken als ik de kansen oppakte die op mijn pad voorbij kwamen en ik minder moeite deed om achter mijn (te) hooggespannen verwachtingen aan te hollen. Het duurde even voordat ik door had dat creativiteit effectiever bleek toen ik het met een lange ij en een d aan het einde ging schrijven.

Het boek “Roeien met je oren” (verhalen over MI in de praktijk) is daar een voorbeeld van. Het werd steeds beter naarmate er meer  tijd in gestoken werd. Een vriend van mij las het boekje en herkende het als een effectieve metaforische aanpak van vele persoonlijke ontwikkelingsvragen. Hij herkende de voorspoed brengende draak.

Over twee weken ga ik met mijn collega Stephanie Colenberg weer een lezing geven over Meervoudige Intelligenties in de praktijk en zullen we aan de hand van het boekje weer verhalen horen en uitwisselen. We zijn gewaarschuwd voor wenkbrauw fronsende draken: “Houd er rekening mee dat er enkele sceptische toehoorders m.b.t. MI in het gezelschap zitten!”

Ach, ik bekijk het zoals de prinses op het einde van het spel tot Sint Joris spreekt: “Ga en rij uit, de wereld zit nog vol levende draken”. Misschien ligt het aan mij en ik ben geen Sint Joris, maar als je goed kijkt en luistert, kom je in je omgeving veel Chinese draken tegen.

Namens de Stichting aMI wenst ik iedereen in 2019 veel meervoudige drakenvreugde en creativitijd toe. Stichting aMI verzamelt voorbeelden van meervoudige intelligenties uit de praktijk. Dagelijkse problemen los je vaak op met logica, zoals je dat geleerd hebt, of je gaat op je gevoel af. Maar je hebt meer tot je beschikking dan IQ en EQ. Hoe kom je erachter wat je sterke intelligenties zijn en hoe kun je die vervolgens gebruiken? Dit was een voorbeeld van MI-coach Frits Schoeren over de metaforische waarde van Meervoudige Intelligenties.

Wil je meer weten over meervoudige intelligenties? De eerste verhalen zijn gebundeld in het boek Roeien met je oren’. Bestel het via de website  ‘boek bestellen’ en/of meld je aan voor een van onze activiteiten.