Winkelen met MI

In gesprek met een collega over voorkeursactiviteiten ontdekten we samen de verbinding tussen een van haar hobby’s en Meervoudige Intelligentie. Nadat zij de MIDAS had ingevuld bespraken we samen haar MI-profiel. De logisch-mathematische intelligentie en de naturalistische intelligentie scoorden hierbij hoog. Geen wonder dus dat ze van winkelen hield.

Mijn collega kende twee manieren van winkelen. ‘Soms loop ik de stad in en heb ik eigenlijk niets nodig. Als ik dan een winkel binnenloop met interessante koopwaar, blijft er altijd wel wat aan mijn vingers hangen. Niet dat ik het per se nodig heb, maar het komt altijd wel een keer van pas, bij de inrichting van mijn huis of als uitbreiding op mijn kledingverzameling. Er zijn ook momenten dat ik heel gericht ga winkelen. Dan heb ik een nieuwe broek nodig. Ik weet de kleur, maat en pasvorm en ga dan recht op mijn doel af: het rek met zwarte broeken dat achteraan links in het filiaal bij deze winkelketen te vinden is. Dit rek wordt dan van links naar rechts gescand of er een broek tussen zit die in aanmerking komt om te passen. Mocht dit niet zo zijn dan weet ik in welke winkel er nog meer rekken te vinden zijn met zwarte broeken.’

Winkelen is voor mijn collega dus aan de ene kant naturalistisch: verzamelen wat je tegenkomt door goed om je heen te kijken. Anderzijds is het erg logisch-mathematisch: goed doordacht op je doel af.

Als orthopedagoog maakt ze ook sterk gebruik van deze twee intelligenties. In haar werkzaamheden met kinderen observeert ze, verzamelt en ordent ze de informatie, analyseert ze de gegevens en zoekt naar aanknopingspunten waarmee ze kan aansluiten op de ontwikkeling van kinderen.

Ik realiseer me dat ik zelf niet zo’n verzamelaar ben: ‘slenterwinkelen’ heeft niet mijn voorkeur. Als ik ga winkelen weet ik van tevoren wat ik wil. Toch herken ik ook in mijn werk mijn winkelgedrag. Ik stel graag heldere doelen en wil naar een gedegen eindresultaat. Om dat te bereiken ontkom ik echter  niet aan de zoektocht naar het verzamelen van de juiste informatie. Toch een vleugje mathematisch- naturalistisch winkelen?

Stichting aMI verzamelt voorbeelden van meervoudige intelligenties uit de praktijk. Dagelijkse problemen los je vaak op met logica, zoals je dat geleerd hebt, of je gaat op je gevoel af. Maar je hebt meer tot je beschikking dan IQ en EQ. Hoe kom je erachter wat je sterke intelligenties zijn en hoe kun je die vervolgens gebruiken? Dit was een voorbeeld van MI-coach Mat Custers over toepassing van meervoudige intelligenties in de dagelijks praktijk.

Wil je meer weten over meervoudige intelligenties? De eerste verhalen zijn gebundeld in het boek ‘Roeien met je oren’Bestel het via de websithttps://www.stichtingami.nl  > ‘boek bestellen’ en/of meld je aan voor een van onze activiteiten.