Wat zijn Meervoudige Intelligenties?

Howard Gardner introduceerde zijn theorie van de Meervoudige Intelligenties in zijn boek Frames of Mind (Gardner, 1993). Hij suggereerde, dat het psychologisch construct ‘intelligentie’ op meer manieren formeel gemeten zou moeten worden dan alleen met de wijd verbreide en geaccepteerde IQ testen.

Een intelligentie is een vermogen om een probleem op te lossen of iets te maken dat gewaardeerd wordt in een of meerdere culturele settingen. (Gardner, 1993)

Intelligenties zijn niet gefixeerd voor het leven. Alle mensen hebben ze, maar elke persoon heeft een andere intellectuele compositie. De meervoudige intelligentie theorie is een manier om mensen te laten groeien en ontwikkelen, en niet om labels op te plakken.

 

Verbaal-linguïstische Intelligentie
Goed ontwikkelde verbale vermogens; lezen, schrijven, gevoeligheid voor betekenissen, woordspelingen en het ritme van taal. Voorbeelden zijn de Amerikaanse journaliste en producer Oprah Winfrey ende Deense dichter Hans Christiaan Andersen. Voorbeelden uit het dagelijks leven zijn alle verhalen vertellers zoals misschien je grootmoeder of tante, en mensen, die van scrabble houden, prachtige geformuleerde mails schrijven en goede woordgrapjes maken.

 

Interpersoonlijke intelligentie (sociale)
De capaciteit om stemmingen, motivaties en verlangens van anderen te detecteren en erop te reageren . Voorbeelden van buitengewone individuen zijn de overleden prinses Diana, de politicus Hillary Clinton en de ondernemer Anita Roddick die de Body Shop heeft opgericht. In ons dagelijks leven zou het de persoon in de trein kunnen zijn, die je pardoes een persoonlijke gebeurtenis vertelt omdat hij of zij werkelijk luistert, of de verkoopster die je uiteindelijk iets verkoopt wat je niet echt nodig hebt maarwat je nog steeds lijkt te willen hebben om gelukkig te zijn.

 

Intrapersoonlijk intelligentie (zelfkennis)
Het vermogen om in harmonie met innerlijke gevoelens, waarden, overtuigingen te geraken, om te reflecteren en je bewust te zijn van je denkproces. Voorbeelden zijn de Jungiaanse Analist Elaine Aron en de schrijver Jane Austen. In het dagelijks leven zou het de persoon kunnen zijn die al eeuwig een dagboek bijhoudt of de vriendin die je zo nu en dan vraagt haar alleen te laten om wat tijd voor zichzelf te hebben. Zij overdenkt en ordent haar gedachten en kan zomaar opduiken met onverwachte inzichten en nieuwe ideeën.

 

Logisch-wiskundige intelligentie
Het vermogen om conceptueel en abstract te denken, de capaciteit om logische en numerieke patronen te onderscheiden. Voorbeelden zijn de Franse wetenschapper Marie Curie en de Amerikaanse statisticus en astronoom Elisabeth Scott. Voorbeelden in ons dagelijks leven worden gevonden in de persoon die eerst de cijfers van de beurs bekijkt en vervolgens de rest van de krant leest. De liefhebbers van Sudoku of andere logische puzzels zijn eveneens voorbeelden voor deze intelligentie.

 

Visueel-ruimtelijke intelligentie
Het vermogen om te denken in beelden en foto’s, nauwkeurig en abstract te visualiseren. Voorbeelden zijn de Mexicaanse schilderes Frida Kahlo en het Frans modeontwerper Gabrielle “Coco” Chanel. In de alledaagse wereld, denk aan uw collega’s of ontwerper vrienden die hoge voorkeur hebben voor visuele voorstellingen zoals het Apple-systeem of de vriend die houdt van het bezoeken van films of die graag naar het museum gaat en elke goede kaartlezer.

 

Muzikaal-ritmische intelligentie
Het vermogen om ritme en maat te produceren en te appreciëren en toonhoogte te houden. Mensen met uitstekende muzikaal-ritmische intelligentie zijn de Afrikaanse zangeres Myriam Makeba en de Nederlandse violiste Isabelle van Keulen. Stel je de persoon voor die altijd een deuntje neuriet, of de puber in de disco die altijd op de dansvloer te vinden is of de persoon die bij elke vorm van muziek met voeten of handen de maat slaat en niet stil kan zitten.

 

Lichamelijk-kinesthetische intelligentie
De mogelijkheid om de bewegingen van het eigen lichaam te controleren en te coördineren en om vakkundig met objecten om te gaan. Voorbeelden zijn de Tsjechisch-Amerikaanse tennisprof Martina Navrátilová en de legendarische Russische danser Rudolf Nureyev. In de alledaagse wereld, denk aan het buurjongetje om de hoek dat nooit stopt met voetballen, of het meisje dat een hobby heeft om te publiceren en leert met een drukpers om te gaan. We kennen allemaal de man die in zijn garage continu bezig is om met de kleine maar ingewikkelde onderdelen van zijn fiets, auto of motor te verbeteren.

 

Naturalistische intelligentie
Het vermogen planten, dieren en andere objecten in de natuur te herkennen en te categoriseren en een gevoel voor ecologisch evenwicht te hebben. Voorbeelden zijn de Britse biologe Jane Goddall, de Nobelprijs winnende chemicus Gertrude Elion en de filmster en environmetalist Jane Fonda. In je eigen leven is het wellicht het een van je vrienden die graag vers voedsel uitzoekt op de markt voor het bereiden van een heerlijke maaltijd, de verzamelaar die houdt van het urenlang categoriseren van zijn verzameling en natuurlijk de mensen die een goed inzicht in hun lichaam en gezondheid hebben.

 

 

 

Nederlands Nederlands English English Deutsch Deutsch