VLOGS Meervoudige Intelligenties

8 presentaties op het MI Conferentie dienblad

24 september 2021 organiseerde de Stichting aMI de Conferentie Meervoudige Intelligenties uit/en de praktijk. In de deze vlogs geven alle gastsprekers kort acte de presence over de kern van hun presentaties over Meervoudige Intelligenties.

Meervoudige Intelligentie en Meervoudig leiderschap

Leiderschap hebben en tonen vraagt o.a. om inlevingsvermogen, luistervaardigheid, het begrijpen van jezelf, de handigheid om iets tot stand te brengen. Binnen Meervoudige intelligentie omschreven als subvaardigheden die, met de juiste begeleiding, je helpen jou in jouw persoonlijke ontwikkeling tot bloei te laten komen. Prof. Dr. Gabriël Antonio brengt in deze vlog Meervoudige Intelligenties en Meervoudig leiderschap met elkaar in verbinding.

Naturalistische Intelligentie. Inzet van contacthonden voor mensen met dementie.

Naturalistische intelligentie is een van de 8 intelligenties die Howard Gardner beschreef en die behoort tot de ondergewaardeerde intelligenties. Ondergewaardeerd omdat men de toepassing in werk, school en dagelijks leven vaak niet direct herkent. Cynthia op den Brouw gaat in op de toepassing van Naturalistische intelligentie en de betekenis daarvan voor Stichting BLIJF.

Meervoudige intelligenties en neurowetenschappelijk bewijs.

Branton Shearer Ph.D. bespreekt de vier ondergewaardeerde intelligenties: de Muzikale, Visuele, Kinesthetische en Naturalistische intelligenties.

In deze vlog beantwoordt hij de vraag: Hoe gebruik je neurowetenschappelijk bewijs in combinatie met meervoudige intelligentie om mensen te helpen beter te leren en presteren op school en in het dagelijks leven? Ook beantwoordt hij binnen deze context de betekenis van: “Belichaam cognitie, Emotioneel roer en Laat het iets betekenen”.

Kennis, Houding en Vaardigheden. MI>MIDAS KM-net.

Iedere organisatie heeft bijzondere talenten in huis. Maar hoe herken je die talenten van jouw collega’s c.q. medewerkers/sters? Drs. Ruud Lamers gaat in op de toegevoegde waarde van Meervoudige Intelligenties en MIDAS bij de registratie van het interne vermogen (kennis, houding en vaardigheden) van een organisatie.

Kinesthetische Intelligentie: hoe intelligent beweegt men.

Dr. Pishtiwan Kalmet ingaan op de aandachtsgebieden van Kinesthetische Intelligentie vanuit zijn vak als medisch specialist orthopedie in opleiding. In deze vlog geeft Pishtiwan een voorbeeld hoe toepassing van kinesthetische intelligentie resultaten biedt in een genezingsproces. Tijdens de workshops zal hij ingaan hoe men de kinesthetische intelligentie verder kan toepassen in hun werk en privé.

Muzikale Intelligentie

Harrie Spronken benadert de betekenis van Muzikale Intelligentie, een van de 8 Meervoudige Intelligenties en speciaal: de stem. Muzikale intelligentie komt tot uiting in Waardering (actief plezier hebben in het luisteren naar muziek), vaardigheid in het bespelen van een Muziekinstrument, liedjes, gedichten en melodieën bedenken (de Compositie) en natuurlijk de Stem: het instrument dat raakt en beïnvloedt.

Visuele intelligentie: scheppen van nieuwe kansen

Eugène Zaaijer heeft nooit een tekort aan ideeën. Ieder moment popt er wel een op. Visuele Intelligentie helpt hem in zijn vak om sterke plannen te ontwikkelen voor lastige vraagstukken. Ruimtelijk inzicht, Artistiek ontwerp of Werken met objecten, worden begrippen die als vaardigheden gebruikt kunnen worden voor nuttige toepassingen in ons dagelijkse leven, privé en werk

 

Het nut van MI en MIDAS in drie stappen

Een brandende vraag van een afdelingsmanager. “In onze organisatie heb ik geprobeerd om HRM te overtuigen van het nut van MI en toen kreeg ik als argument: “ja leuk, maar we zijn op zoek naar een serieuze test”. Hoe overtuig ik mijn HRM dat MI en MIDAS nuttig is voor de organisatie?
Branton Shearer legt in drie stappen uit hoe je hierop kunt reageren.

MI maakt onderwijs passend

Joyce van Deursen en Mat Custers, twee MI-coaches met jarenlange ervaring in het onderwijs delen hun kennis en ervaring over de toepassing van MI voor onderwijs. Zij geven leerlingen die vastlopen in het onderwijs een nieuw perspectief.

De vier ondergewaardeerde intelligenties

In deze Vlog vertelt Branton Shearer over het belang van de verwaarloosde en ondergewaardeerde “andere intelligenties” (de Visuele, Muzikale, Kinesthetisch en Naturalistische intelligenties).