Out of office (ff iets anders)

Meervoudige intelligenties in de praktijk

Het mooie in de theorie van meervoudige intelligenties is het besef dat ieder gezond persoon in principe alle intelligenties in huis heeft. En voor ieder persoon zijn ze uniek georkestreerd.
In coachingsessies vraag ik mensen hoe zij in hun vrije tijd het ‘out-of-office’ (ff iets anders) toepassen. De verhalen weerspiegelen dan vaak hun wensgedachten en minder het daadwerkelijke loskomen van hun dagelijkse werk. In de toepassing van de meervoudige intelligenties proberen we die wensgedachten dan met behulp van metaforen om te zetten in toepasselijke activiteiten.

Het is nog vroeg (07.30 uur) en vandaag heb ik mij voorgenomen zelf een out-of-office-dag te houden. Gewoon, geen telefoon, email, whatsapp, linkedin, skype: ff niets van dat alles. De honden aan de lijn en dan wandelen in de wei achter de boerderij.
Blijkbaar ben ik niet alleen. Een mollenfamilie heeft de hele boomgaard van heuveltjes voorzien. Dan ontdekken de honden het dassenpad. Aan beide kanten van de weg ligt er een burcht. Iedere avond wandelt een mol naar de overkant. Een vreemdganger?

Verderop in de boomgaard heb ik onder de grote eik een bankje geplaatst om te genieten van het mooie heuvellandschap hier in het zuidelijkste puntje van Limburg. Straks staat het gras weer een meter hoog en dan zit je verstopt achter de hoge grasstengels, de korenbloemen, brandnetels en verdwaalde graanhalmen. Totdat de plaatselijke boer alles maait en de groei van voor af aan begint. Hij mag het gras houden, maakt er grote hooipakken van, en ik heb weer een vers gemaaide boomgaard. Een mooie ‘met-de-beurzen-dicht’ afspraak. Terwijl ik op het bankje voor het eikenbos zit, ontstaat achter mij een hels gekwetter. Talrijke vogels hebben dit plekje blijkbaar ook ontdekt. De honden zijn gaan liggen en kraken met hun stevige kaken enkele walnoten die op de een of andere wijze van de grote walnotenboom 50 meter verderop hier terecht zijn gekomen. Op hun neuzen schitteren nog de dauwdruppels van het snuffelen door het gras.

Het is een mooi plekje om na te denken. Hier kan ik de tijd nemen voor mijn persoonlijke agenda om de komende dagen, weken en maanden te plannen en te prioriteren: wat wil ik, wat is er nodig, wat kan later en hoeft nu niet.
Kijkend naar de bezigheden in de natuur om mij heen komen ideeën en voorlopige oplossingen naar boven. Het organiseren van een congres, de voorbereiding van het voorzitterschap voor een Algemene Ledenvergadering, het bedenken van verhalen voor een volgend boek, melodieën voor de opzet van een meerstemmig muziekstuk, de methodische aanpak van de MI-certificeringstraining.
Het helpt om de kunst af te kijken van een omgeving die zichzelf reguleert. En ik realiseer mij dat een van de belangrijkste eigenschappen van deze natuur is: alles op zijn tijd. ‘Het’ laat de dingen gebeuren. En het is goed om te ondersteunen, maar je moet niet alles willen sturen. Niets is altijd hetzelfde.

De naturalistische intelligentie biedt veel handvatten om die eigenschappen/talenten toe te voegen aan het dagelijkse werk en het van een nieuwe impuls te voorzien.
Iemand met belangstelling voor wetenschap (kennis van natuurlijke levende energiebronnen) bijvoorbeeld, onderzoekt graag de essentie van dingen. Een ander richt zich meer op plant- en dierverzorging en leert van de observaties van dieren (en mensen) om zich heen, en een derde is gefascineerd door de cycli in de natuur, heeft gevoel voor ecologisch en biologisch evenwicht.
Het bijna vanzelfsprekende gemak waarmee iemand zijn ‘out-of-office’ -activiteiten beschrijft, is een waardevol startpunt voor zijn of haar persoonlijke talentontwikkeling.
Het is inmiddels 8.30 uur en het ochtendzonnetje breekt door. De honden willen verder. Vandaag heb ik mijn plekje onder eikenboom een naam gegeven: het out-of-office-bankje. Ik zal er nog vaak plaatsnemen. En morgen…. dan is er weer een nieuwe ‘office’ en tijd voor een uitdagend coachinggesprek.

Stichting aMI verzamelt voorbeelden van meervoudige intelligenties uit de praktijk. Dagelijkse problemen los je vaak op met logica, zoals je dat geleerd hebt, of je gaat op je gevoel af. Maar je hebt meer tot je beschikking dan IQ en EQ. Hoe kom je erachter wat je sterke intelligenties zijn en hoe kun je die vervolgens gebruiken? Dit was een voorbeeld van MI-coach Frits Schoeren over de inspiratiekracht van  de Naturalistische Intelligentie.