Nuttige roddels

Meervoudige Intelligenties in de praktijk

Als ik met collega’s praat over hun werk, vertellen ze vaak over gebeurtenissen die hun inzichten over iets hebben veranderd, over een suggestie die hun werk veel uitdagender maakte of een opmerking die opeens duidelijk maakte waarom mensen het fijn vinden om over anderen te praten.
Ik herinner mij een vraag van een leidinggevende in een groot ziekenhuis die haar zorgen uitsprak over het ‘eeuwige geroddel’ van de dames onder elkaar. ‘Wat moet ik doen om dit te stoppen?’
Ik vroeg haar: ‘Waarom wil je dat het stopt?’ En ze antwoordde: ‘Het gaat volgens mij nergens over en het neemt zoveel tijd in beslag. Er is zoveel te doen waar rekening mee gehouden moet worden. Zou jij eens met hen willen praten?’ Ik zag de uitdaging wel zitten: 50 vrouwen tussen de 25 en 60 jaar vragen of ze wel eens roddelen…

Toen iedereen op een avond verzameld was in het auditorium heb ik die vraag aan hen gesteld. Niemand stak een hand op. Ik had ook niet anders verwacht. Toen heb ik hen gevraagd of zij de positieve effecten van een roddel kenden en op flipovers wilden schrijven.
Binnen enkele minuten kreeg ik een lading argumenten die aangaven dat zij zich niet herkenden in de ‘roddel’ in de betekenis van iets negatiefs, maar in de betekenis van het uitwisselen van informatie.
Zij schreven op:

• Je hoort nog eens wat ….. (over jezelf)
  • Wij weten al ver van te voren wanneer iemand in verwachting is en passen daarop onze roosters aan
  • Loopt iemand de kantjes ervan af, dan hebben wij het als eerste in de gaten en dan zorgen wij zelf wel dat iemand bijstuurt

en zo ging het nog even door.

De sfeer zat er goed in en bij de nabespreking ervan stelde de leidinggevende haar inzichten bij. ‘Ik heb dit nog nooit zo benaderd. Het is waar: ik ben een pietje precies en probeer alles tot in de puntjes voor iedereen te regelen, maar loop constant achter de feiten aan. Ze regelen alles zelf al. En het scheelt mij een hoop werk. Eigenlijk ben ik enorm trots op mijn meiden.’
Ik heb enkel nog een afsluitende opmerking gemaakt: ‘laat het woordje ‘eigenlijk’ weg en vertel dit niet aan mij, maar aan hun.’
En daar stond ze: een dijk van een leidinggevende die haperend maar oprecht haar meiden toesprak. Wars van procedures of huishoudelijke regels. Haar overtuiging had plaats gemaakt voor inlevingsvermogen.

De rest van de avond heb ik mij gelaafd aan al hun verhalen over elkaar en ben ik op een bepaald moment stilletjes vertrokken. Waarschijnlijk ben ik daarna niet verschoond gebleven van hun opvattingen over mij. Maar ik heb een troost: een goede roddel over mij is bij die meiden in veilige, informatieve handen. Ben ik van overtuigd, toch…?

Stichting aMI verzamelt voorbeelden van meervoudige intelligenties uit de praktijk. Dagelijkse problemen los je vaak op met logica, zoals je dat geleerd hebt, of je gaat op je gevoel af. Maar je hebt meer tot je beschikking dan IQ en EQ. Hoe kom je erachter wat je sterke intelligenties zijn en hoe kun je die vervolgens gebruiken? Dit was een voorbeeld van MI-coach Frits Schoeren over de overtuigingskracht als onderdeel van de interpersoonlijke intelligentie in de toepassing van Meervoudige Intelligenties.