Meervoudige Intelligenties: Wat heb je eraan?

Tijdens de laatste bijeenkomst van de training MIDAS Practitioner had een MI-coach de vraag hoe hij meervoudige intelligenties kon ‘verkopen’. ‘Ik begrijp zelf de toegevoegde waarde van MI en MIDAS wel, maar hoe leg ik dat uit aan een opdrachtgever? Hoe meer ik vertel, hoe minder overtuigend ik overkom.’

Een bekende situatie. Hoe leg je iets uit dat niet meteen grijpbaar is, terwijl er toch voldoende concrete voorbeelden zijn? Je gunt het iemand de voordelen te ervaren, maar moet de opdrachtgever dan eerst de theorie erachter kennen, of zijn resultaatvoorbeelden voldoende?

Mijn advies: ga eens op de stoel van de opdrachtgever zitten. Probeer je een beeld te vormen van zijn of haar functie en functionele behoefte. Wie (nog) niets van de materie afweet, stelt meestal drie vragen:

Wat is het?

Wat doet het?

Wat heb ik (of heeft de organisatie) eraan?

De praktijk (opdrachtgevers, gebruikers en MI-coaches) gaven o.a. de volgende antwoorden:

Wat zijn Meervoudige Intelligenties en wat is MIDAS?

Volgens Gardner is intelligentie de bekwaamheid om te leren, om problemen op te lossen. Dit kan volgens hem op verschillende (meervoudige) manieren. Dit betekent dat je op sommige manieren meer intelligent bent dan op andere en lastige situaties vanuit verschillende hoeken leert aan te pakken.

De MIDAS (Multiple Intelligence Developmental Assessment Scales) is:

• een onderzoeksgerichte zelfrapportage meting met betrekking tot de intellectuele aanleg voor mensen van alle leeftijden. Het MIDAS™ profiel beschrijft een volledig scala aan vaardigheden, talenten en intellectueel potentieel.

En ook:

• een cadeautje;
  • werken met MI is een positieve manier om zelfkennis te ‘voeden’;
  • een verborgen talentenscanner;
  • MI is het ontbrekende puzzelstukje.

Wat doet MIDAS?

• Het geeft je een nieuwe bril om mee naar bestaande problemen te kijken.
  • Het stimuleert goed werkgeverschap: erkennen, herkennen en waarderen van talent.
  • Het verbetert de samenwerking tussen teamleden:
    • meer begrip voor de onbegrepen gedragingen;
    • meer benutten van elkaars talenten.
  • Het ontwikkelt een gezamenlijke taal over het benutten van talenten.
  • Het verbindt persoonlijke waarden met projectwaarden.
  • Het maakt je bewust van wat je in huis hebt aan mensen/talenten.

Wat heb ik eraan?

• Het rapport en gesprek motiveert mensen door een beroep te doen op wat ze graag doen.
  • Je kunt het gebruiken om de onbenutte/minder gebruikte kwaliteiten te versterken.
  • Het geeft inzicht hoe je je talenten kunt benutten en welke acties je kunt inzetten.
  • Het kan ervoor zorgen dat je die dingen die je privé graag doet, ook in je werk kunt gebruiken.
  • Je leert leren van elkaar (hoe doe jij dat?).
  • Het zorgt voor een duurzamer personeelsbestand.

Meestal laat ik een potentiële opdrachtgever de MIDAS-scan invullen en na twee weken bespreken we dan de rapportage. Op het einde van het gesprek vroeg ik een HR-manager of ze er iets aan had gehad. Ze reageerde enthousiast: ‘Het is anders dan al die andere testen. Dit gaat nu eens echt over mijzelf. Het geeft inzicht in hoe ik mijn talenten kan benutten en welke acties ik kan inzetten. Hiermee wil ik verder.’

Heb ik de opdrachtgever nu overtuigd? Nee, ze had zichzelf overtuigd. Ik heb slechts geprobeerd antwoord te geven op de drie bovenstaande vragen.

Stichting aMI verzamelt voorbeelden van meervoudige intelligenties uit de praktijk. Dagelijkse problemen los je vaak op met logica, zoals je dat geleerd hebt, of je gaat op je gevoel af. Maar je hebt meer tot je beschikking dan IQ en EQ. Hoe kom je erachter wat je sterke intelligenties zijn en hoe kun je die vervolgens gebruiken? Dit was een voorbeeld van MI-coach Frits Schoeren over de toegevoegde waarde van Meervoudige Intelligentie in de praktijk.

Wil je meer weten over meervoudige intelligenties? De eerste verhalen zijn gebundeld in het boek ‘Roeien met je oren’Bestel het via de websithttps://www.stichtingami.nl  > ‘boek bestellen’ en/of meld je aan voor een van onze activiteiten.