Net voordat de lockdown in Nederland van kracht ging, zat ik bij mijn kapster. ‘Hoe lang is het geleden dat u hier geweest bent?’ vroeg ze. ‘Dat moet zeker drie maanden geleden zijn geweest. Ik heb gewoon de tijd niet gehad om tussendoor een afspraak te maken.

Te druk met allerlei zaken, waaronder ook de organisatie van de conferentie die we gepland hadden op 27 maart. Twee weken daarvoor hebben we vanwege de berichtgeving over het coronavirus met het bestuur het besluit genomen de conferentie op deze datum af te gelasten en alle mensen daarover te berichten. Geen leuke beslissing, maar de druk is er nu af.  Eindelijk tijd voor de hoognodige knipbeurt. Ga je gang.’

Het was even stil. ‘Waarover ging die conferentie?’ vroeg ze.

Ik legde haar uit dat de conferentie zou gaan over de toepassing van Meervoudige Intelligenties in/uit de praktijk. ‘Ach,’ zei ze, ‘daar heb ik gelukkig geen last van.’  ‘Wat bedoel je?’ vroeg ik. ‘Nou gewoon, die mensen denken veel te ingewikkeld en veel over dingen na. Soms moet je gewoon de dingen doen en er niet te veel over nadenken. Je ziet gaandeweg vanzelf wel hoe het dan uitpakt.’

Ik kon een glimlach niet onderdrukken. Zo had ik Meervoudige Intelligenties nog nooit benaderd. Ik probeerde haar uit te leggen dat MI geen hersenstoornis is of een complex iets waarvoor je in therapie kunt gaan. Het inzicht dat mensen meerdere intelligenties en daarmee mogelijkheden in huis hebben waarin ze zich kunnen ontwikkelen, bleek haar aan te spreken. Intussen knipte ze rustig door, föhnde mijn haar en luisterde naar de rest van mijn uitleg over de kinesthetische, visuele, linguïstische en interpersoonlijke intelligenties. Intelligenties die bij getalenteerde kappers en hairstylisten zeker terug te vinden zijn.

‘Dat is interessant,’ zei ze. ‘Als je wil, stuur ik jou een uitnodiging. Het zal je vast aanspreken. De conferentie is verplaatst naar volgend jaar.’ Om precies te zijn:

vrijdag 19 maart 2021, Conferentie Meervoudige Intelligenties in/uit de praktijk.

Toen we afrekenden, gaf ze mij haar kaartje van haar kapperszaak met haar privé-emailadres erop. ‘Stuur de uitnodiging hier maar naar toe. En volgende keer niet meer zo lang wachten: het haar groeit snel!’

Inmiddels heeft ook de kapperszaak vanwege corona haar deuren (tijdelijk) moeten sluiten. Ik hoop dat het echt tijdelijk is. En die uitnodiging krijgt ze. Daar zorg ik zelf voor, het is haar gegund.