Je kan ook teveel luisteren

Meervoudige Intelligenties in de praktijk.

Het is fijn om ergens heel goed in te zijn. Uiterst tevreden in je comfort zone kun je je talent tot ongekende hoogten laten groeien. Maar je moet niet overdrijven natuurlijk.

Als amateur altviolist met jarenlange orkestervaring kan ik wel zeggen dat de competentie ‘luistervaardigheid’ bij mij goed ontwikkeld is. Ik ben gewend om te luisteren naar wat er voor, naast en achter mij gebeurt, naar kleine verschillen in toonhoogten, volume, tempo en klankkleur. Met mijn oren gespitst en mijn ogen op de bladmuziek gericht vervul ik mijn rol in het orkest.

In mijn werk als secretaris heb ik daar veel profijt van. Bij het notuleren van vergaderingen hoor ik precies wie wat zegt, wat hij of zij ervan vindt, en of het belangrijk is om op te schrijven.

Maar bij een nieuwe directeur werkte die truc niet meer. Ik kon aan zijn stem moeilijk horen of hij ergens enthousiast over was. Ook aan zijn mimiek en lichaamshouding kon ik weinig aflezen. Ik moest mijn pen neerleggen en heel aandachtig gaan kijken. Toen merkte ik op dat hij bij een opmerking van de dagvoorzitter ineens onrustig aan zijn trouwring begon te draaien. ‘Ah, nu komt er wat’, dacht ik. En inderdaad. Met nauwelijks stemverheffing, maar enige nadruk sprak hij: ‘Ik wil dat tóch éven rechtzetten…’ De belangrijkste zin van de bijeenkomst had ik bijna gemist.

Tijdens de orkestrepetitie dacht ik hieraan terug. Wat vaker naar mensen kijken in plaats van alleen maar luisteren. De dirigent roept dit al jaren: hij geeft het tempo aan en niet de rest van het orkest. Bovendien wil hij met zijn houding en mimiek een bepaalde klank teweegbrengen. Toch maar eens naar hem gaan luisteren.

Stichting aMI verzamelt voorbeelden van meervoudige intelligenties uit de praktijk. Dagelijkse problemen los je vaak op met logica, zoals je dat geleerd hebt, of je gaat op je gevoel af. Maar je hebt meer tot je beschikking dan IQ en EQ. Hoe kom je erachter wat je sterke intelligenties zijn en hoe kun je die vervolgens gebruiken? Dit was een voorbeeld van MI-coach Stephanie Colenberg over muzikale intelligentie.